Jak wysuszyć pestki z dyni – poradnik

Jeżeli macie swój ogród i sadzicie w nim również warzywa i owoce, doskonale wiecie w jakim okresie sadzi się dynie, a kiedy rozpoczyna się sezon na jej zbiór, a także z pewnością przygotowujecie z dyni smakowite dania i przetwory. Po wykorzystaniu miąższu z dyni, zostają jeszcze pestki. Co robicie z pestek dyni? Czy zastanawialiście się jak wysuszyć pestki dyni, aby były nasionami jadalnymi?

Pestki z dyni w sklepie

Z pewnością każdy z nas kupował pestki dyni w sklepie, łuskane bądź nie łuskane i wykorzystywał je jako dodatek do sałatek, chleba bądź zdrową przekąskę zamiast chipsów. Jeżeli zatem mamy dynię w ogrodzie i przetwarzamy ją w wydajny sposób, warto także nauczyć się suszyć pestki dyni, aby następnym razem nie sięgać po pestki sklepowe, ale mieć własne schowane w odpowiednim miejscu w spiżarce.

Jak zabrać się za suszenie pestek z dyni?

Kiedy mamy już dynię, wystarczy przekroić ją na mniejsze kawałki, mogą to być ćwiartki, aby swobodnie móc wydłubać z nich całe pestki. Kolejnym etapem powinno być płukanie pestek, aby pozbyć się pozostałości po dyni, która mogłaby doprowadzić do zepsucie się pestek, nawet po ich wysuszeniu. Kiedy już wydłubiemy i umyjemy wszystkie pestki z dyni, możemy rozłożyć je na papierze na dworze w słońcu, bądź włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza. Obie metody są dobre, z czego ta pierwsza lepiej sprawdza się na wsi i do jej zastosowania potrzebujemy gorących i słonecznych dni, natomiast druga metoda może być stosowana przez gospodynie mieszkające w bloku, które dynie do suszenia mogą zakupić w zaprzyjaźnionym warzywniaku.

Sposób suszenia pestek w piekarniku

Spróbujmy bliżej opisać sposób suszenia w piekarniku, albowiem jest on praktyczniejszy i szybszy. Kiedy już nagrzejemy piekarnik do 50 stopni Celsjusza, wystarczy włożyć do niego blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysypaną świeżymi pestkami, które w podanej temperaturze powinny zapiekać się delikatnie około jednej godziny. Po tym czasie warto zostawić pestki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, a dopiero później przesypać pestki do miski bądź szczelnie zamykanego pojemnika. W zależności od tego czy będziemy chcieli pestki dyni schrupać od razu czy pozostawimy je w spiżarce na sezon zimowy, powinniśmy je w odpowiedni sposób zabezpieczyć, najlepiej zamykając je w szczelnym pojemniku szklanym.

Im więcej pestek uda nam się zasuszyć, tym więcej zdrowych przekąsek zyskamy na sezon jesienno-zimowy. Pestki z dyni zawierają mnóstwo składników mineralnych, takich jak magnes, żelazo, cynk, mangan i miedź, a także są doskonałym źródłem witaminy E oraz Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *